2 Eylül 2013 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARIM-3 Derin Dondurucuda Sebzeler Nasıl Saklanır...

Merhabalar;
Herkese iyi haftalar...

Yorgun geçirdiğim haftasonunun ardından Allah'ım lütfen bu haftam sakin geçsin diye dua etmek istiyorum.. Zira pazar günü kendimi ev işleriyle o kadar çok yormuşum ki acısı ancak çıkmaya başladı.Hem çalışan bir bayan hemde evine bakmak zorunda bir bayan olarak çok yoruluyorum benim durumumda olanlar beni çok iyi anlayacaktır...

Bu kadar yakınmadan sonra derin dondurucuda sebzeleri kış için nasıl saklamamız gerektiğine değinmem lazım :)

Sebzeler derin dondurucuda pişirilerek,haşlanarak ve şok haşlanarak saklanır. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce iyice temizlenip yıkandıktan sonra küçük parçalar halinde doğranmalıdır.


Şok haşlama nasıl yapılır:

Buzluğa konacak sebzelerin ayıklanıp temizlendikten sonra tencerede kaynamakta olan suyun içine konulup ve 2-8 dk arasında haşlanarak süzgeç içinde soğuk su altında tutulmasıdır. Halk arasında şoklama olarakta bilinir...

Taze Fasulye ve Taze Börülce:
Taze fasulyeler ve taze börülceler ayıklanır yıkanır ve kaynamakta olan suyun içine atılır 2-8 dk haşlanır ve süzgeç içinde soğuk suya tutularak şoklanır.Tek yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerinde içerisinde hava kalmayacak şekilde saklanır. Saklama süresi 10-12 ay kadardır.

İç Barbunya:
Barbunyanın içleri çıkartılıp yıkandıktan sonra tek yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerin konularak dondurucuda saklanır.Buzluktan çıkarılıp yemek yapılacağı zaman yaklaşık yarım saat kaynatılıp siyah suyunun çıkması beklenir.Bu su çıktıktan sonra yemeğini yapabilirsiniz.

Domates:
Domatesler ince kabuk ve kalın kabuk olarak ayrılmaktadır.Kalın kabuklu domateslerin kabukları soyulup ya rendeleyerek ya da küp küp doğayıp buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.İnce kabuklu domateslerde kabuklarını soymaya gerek yoktur.

Kırmızı Biber ve Patlıcan:
Kırmızı Biber ve Patlıcan fırında veya ocakta közlenerek buzdolabı poşetlerinde buzlukta saklanabilir. Ya da kızartılarak konulabilir.

İç Bezelye:
İç bezelye ya şok haşlanarak ya da direk olarak çiğden buzdolabı poşetlerine doldurulur.Ortalama saklama süresi 10 aydır.

Ekmek:
Ekmeğin buzlukta saklanmasını hergün bakkala gitmeye üşenenler için araya şıkıştırıyorum :) Bakkaldan aldığınız taptaze olan ekmeği tek olarak poşete hava almayacak şekilde koyup saklayabilirsiniz. Ben bu konuda çok ön yargılıydım buzluktan ekmek mi çıkarılıp yenir diye ama bir kere denedim ve sonuç muhteşemdi ekmek çözüldükten sonra ilk aldığım gibi tazecik oldu kesinlikle deneyin derim :) Ama ilk başta söylediğim gibi ekmeğin tazecik olması çok önemli...

Nohut ve Fasulye:
Şimdi diyeceksiniz ki nohut ve fasulye zaten her mevsim oluyor özelliklede kış aylarında . Ama özellikle çalışan bayanlar için nohut ve fasulyeyi 30 dk düdüklüde haşlayıp buzluğa koyduktan sonra çıkarıp yemek yapmak ya da nohutu pilavda çorbalarda kullanmak çok büyük bir kolaylık oluyor...

Kabak:
Taze kabağı yemeklik olarak doğrayıp 2 dk boyunca şoklayıp soğutarak buzdolabı poşetlerinde saklanır.

Haşlanmış Tavuk:
Haşladığımız bütün tavuğun beyaz etlerini küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerinde saklayabiliriz.Yalnız 2 ayı geçmemesi gerekiyor.Bu da çalışan bayanlara büyük kolaylık sağlamaktadır.


Hepinize Şimdiden Kolay Gelsin...

2 yorum:

  1. aman Allahım tavuk iki ay mı duruyor :(
    iş yerinde sürekli tavuk yediğimiz için evde tavuk pişirmek istemiyorum :(
    haşlanmış şekilde dolapta duruyor :( atmak mı gerek.

    YanıtlaSil
  2. 3-4 ay diye yazıyor bazı kaynaklarda ama benim içime çok sinmiyor cnm hatta 1 ay bile yeter çünkü tavuğu bulmak zor değil

    YanıtlaSil